Γενικές πληροφορίες:

Ο τανζανίτης είναι μια σχετικά νέα πέτρα η οποία ανακαλύφθηκε το 1967 απο τον Mhero Ngoma στους Λόφους Μερεράνι (Mererani Hills) της  περιφέρειας Μανυάρα (Manyara Region) στη Βόρεια Τανζανία κοντά στην πόλη της Αρούσα και το Όρος Κιλιμάντζαρο.

Είναι γνωστός για τον εξαιρετικά ισχυρό τριχρωϊσμό του, εμφανιζόμενος εναλλάξ σε αποχρώσεις κυανού του σαπφείρου, ιώδες και μπορντό, αναλόγως με τον προσανατολισμό του κρυστάλλου. Εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο, όταν προβάλλεται υπό εναλλασσόμενες συνθήκες φωτισμού, π.χ όταν υποβάλλεται υπό το φως φθορισμού φαίνεται μπλε ενώ κάτω από πυρακτωμένο φωτισμό μπορεί κάποιος να διακρίνει τις  ιώδεις ανταύγειες του . Ο τανζανίτης είναι συνήθως σε ακατέργαστη κατάσταση κοκκινωπός καφέ, που όμως απαιτεί τεχνητή θερμική επεξεργασία, προκειμένου να αναδειχτεί το μπλε ιώδες του λίθου.

Η Tiffany & Co. αντιλήφθηκε τη σπουδαία προοπτική της πέτρας ως πολύτιμο αγαθό, επένδυσε σε αυτή και κατόρθωσε να μετατραπεί σε κύριο διανομέα της παγκοσμίως. Ήταν ή ίδια που την ονόμασε Τανζανίτη, ύστερα απο τη χώρα στην οποία ανακαλύφθηκε. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο Τανζανίτης έγινε δημοφιλής, αγαπήθηκε όχι μόνο από τους σχεδιαστές κοσμημάτων και τους επαγγελματίες πολύτιμων λίθων, αλλά και από τους πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η τιμή του έχει περάσει από μεγάλες διακυμάνσεις, κυρίως λόγω των ασταθών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών της Τανζανίας. Φυσικά η μοναδικότητά του και η ολοένα και μικρότερη διάθεση του δημιουργεί μια αυξητική τάση στη τιμή.

Ο Τανζανίτης ονομάζεται επίσης “η πέτρα της μαγείας» που βοηθά στην πνευματική επίγνωση και την ψυχική ενόραση. Είναι η πέτρα που φέρνει την επιτυχία σε πολλούς τομείς της ζωής, ανακουφίζει από το άγχος και την κατάθλιψη, αποβάλλει την αρνητικότητα και ενισχύει την ηρεμία και την αρμονία.

Χώρα προέλευσηςΤανζανία

Σκληρότητα (κλίμακα Μος)6-7

Ανθεκτικότητα: Μέτρια

Φροντίδα και καθαρισμός: Νερό και σαπούνι

Πέτρα γενεθλίων: Ο Τανζανίτης είναι η πέτρα για όσους έχουν γεννηθεί τον Δεκέμβρη, όπως είναι το τυρκουάζ και το μπλέ τοπάζ.

ΕπέτειοςΕίναι η τυχερή σας πέτρα για την 24η επέτειό σας.

 

 

 

Βιβλιογραφία:

 

www.gia.edu/search?q=tanzanite

https://en.wikipedia.org/wiki/Tanzanite

Essential Colored Stones GIA